21 juli 2022 11:54

EURES; het bevorderen van werk en werven over de grenzen heen

EURES staat voor European Employment Services, een Europees netwerk dat werken en werven over grenzen heen bevordert. Vanuit het EURES-netwerk helpen ze in heel Europa werkzoekenden aan een baan en werkgevers aan personeel. EURES is actief in de 31 landen van de EER en Zwitserland. In al deze landen valt EURES onder de publieke arbeidsvoorziening, in Nederland vallen ze onder het UWV.

Ze worden gesubsidieerd door de Europese unie en deels door het UWV. Ze kosten voor werkgevers dus niks!

Bij EURES staat eerlijke arbeidsmobiliteit voorop. Dat betekent dat werknemers die afkomstig zijn uit een ander Europees land onder dezelfde voorwaarden in Nederland moeten kunnen werken als Nederlandse burgers. Ditzelfde geldt uiteraard ook voor Nederlanders die in een ander Europees land gaan werken. Bij het aangaan van een arbeidscontract moeten werkgevers bovendien rekening houden met de kwetsbare positie van werkzoekenden uit een ander Europees land (fair mobility).

Afhankelijk van wat werkgevers te bieden hebben en wanneer werkgevers kunnen voldoen aan die fair mobility kunnen zij werkgevers ondersteunen bij het werven van personeel in Europa. Dit kan door middel van informatie en advies, maar ook kunnen zij werkgevers actief helpen bij de werving en hierbij het netwerk van ruim 1200 EURES Adviseurs in Europa inzetten. Tevens kunnen werkgevers gratis vacatures plaatsen op de Europese website.

Meer informatie? Bekijk de websites hieronder:

https://eures-nederland.nl/

https://www.werk.nl/werkzoekenden/eures/index.aspx

https://www.youtube.com/watch?v=egWS0P6eCoM&feature=emb_title

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je rechtstreeks contact opnemen met:
Rosa Bouwman, EURES adviseur
EURopean Employment Services
UWV / Landelijk WerkgeversServicePunt Transnationaal
06-15833084 of via rosa.bouwman@uwv.nl